Ismertető

    

MOTTÓNK

„A gyermek szeme a jövő tükre”

(Juhász Gyula)

   

A BÖLCSŐDE BEMUTATÁSA

   

Bölcsődénk Kelenföld – Városközpontnál, a Bikás park közelében található a Tétényi út 46-48. szám alatt. Tömegközlekedés szempontjából jól megközelíthető, számos buszjárat megállója van a közelben, valamint az M4 metró átadása még könnyebben elérhetővé tette intézményünket. A gépkocsival érkezők számára megfelelő parkolási lehetőség biztosított közvetlenül a bölcsőde előtt, mely ingyenesen vehető igénybe.

   

Bölcsődénk Pest-, Buda-, Óbuda egyesítésének 100. évfordulója alkalmából, 1973. április elsején nyitotta meg kapuit a kelenföldi lakótelep központjában 100 férőhellyel.

   

   

Jelenleg 132 férőhelyen nyújt bölcsődei alapellátást 5 gondozási egységben, melyeken belül 2 csoportszobával és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel, fürdőszobával, gyermeköltözővel, valamint kerttel várja a bölcsődébe érkező gyermekeket, családokat. 

   

2017 szeptemberében intézményünk akadálymenetesítése kiegészült, mivel kialakításra került mozgássérült WC, így fogadni tudjuk a kerekesszékes szülőket, családtagokat is.

   

A nevelési környezet kialakítására az odafigyelés, az esztétikum és az életkori sajátosságok figyelembe vétele jellemző. Bölcsődénkben a nevelés, gondozás eszközei szakmailag tudatosan tervezettek, célszerűen kialakítottak, megfelelnek a mai modern kisgyermeknevelés elvárásainak.

   

Lényegesnek tartjuk, hogy a bölcsődei ellátáson belül a hangsúly a gyermekek személyiségének kibontakoztatásának segítésén legyen a mindennapi munkánkban. A megoldás ezzel kapcsolatban maga az „emberi tényező”, mely a siker kulcsa is egyben, hiszen ez határozza leginkább a bölcsődei kisgyermeknevelők, és a bölcsődei csoportok milyenségét. Az ehhez szükséges nevelési-gondozási munka magas színvonalú, jól szervezett kivitelezése elengedhetetlen, valamint a támogató, dicsérő és elismerő nevelői magatartást is meghatározónak tartjuk ezek mellett.

   

   

Gyermeki oldalt nézve a kognitív fejlődés szemmel látható változása megváltozott igényeket támaszt a szakmai hozzáállásban. Hiszünk abban, hogy jól megválasztott, gyakorlatias játékokkal, valamint megfelelő eszköztárral visszavezethető a gyermek életébe a természet- és környezetbarát hozzáállás, ismeretszerzés, tudástár bővítés.

   

Ennek tükrében, a mindennapi munkánkban a környezeti nevelés hangsúlyos szerepet kap, mely megjelenik a gyermekek napirendjében is (pl. virágágyások kialakítása, gondozása, gyümölcs/zöldség termesztése, kerti élet megfigyelése, „felfedezése”).

   

Kisgyermeknevelőink lehetővé teszik a gyermekek számára a környezet tevékeny megismerését. Alkalmat, időt, helyet, eszközöket biztosítanak a spontán és szervezett tapasztalat és ismeret szerzésére, melynek alapjául szolgál az élményközpontú, életkori sajátosságokat figyelembe vevő tevékenységen alapuló nevelés megvalósítása.

   

   

Az egészséges életmódra nevelés, az egészséges táplálkozás megismertetése, elfogadtatása is lényeges számunkra, valamint a gyermek ízlésének, táplálkozási magatartásának, étkezési kultúrájának formálása, mely szintén kiemelt szerepet kap a mindennapokban.

   

Prevenciós szempontból a 2016. évi „Gyermeknapi rendezvényünkön” átadott sóbarlang kulcsfontosságú, melynek használata szintén a napirendbe illesztve tud megvalósulni, melynek kapcsán az egészségmegőrző szerepe mellett meg kell említeni a hang- és fényterápiás hatásmechanizmusokat.

  

   

2017 nyarán az önkormányzati támogatásnak köszönhetően új beruházásként került kialakításra a Mezítlábas park, mely lehetőséget ad a különböző percepciós területek fejlődésének motiválására (látás, szaglás, tapintás).

   

Az általános nevelési és gondozási feladatokon túl kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek, illetve a családok igényeire. Programjainkat is ehhez igazodva szervezzük évről évre, melyek lehetőséget adnak az élményszerzésen kívül a szülői kompetencia növelésére, valamint a család és a bölcsőde közötti kapcsolat erősítésére is.

   

Nálunk minden évben megrendezésre kerül a

 • bölcsődekóstolgató,
 • „Tök jó” nap,
 • Márton nap,
 • Mikulás ünnepség,
 • „Luca napi vigadalom”,
 • „Hóemberek világnapja”,
 • farsang,
 • „Nyuszi váró” programsorozat,
 • "Föld napja”,
 • anyák-apák és nagyszülők napja,
 • gyermeknap.

Ezek a szervezett családi délutánok is segítik, hogy ténylegesen nyitott házként üzemeljünk.

   

  

Fontosnak tartjuk, hogy az egyes tevékenységek/ programok illeszkedjenek a családokhoz oly módon, hogy az aktivitásuk valódi legyen, hogy a kompetenciaérzés „megfoghatóvá” váljék, hogy értelmét lássák a szülők a gyerekeikkel való foglalkozásnak, hogy újabb és újabb tevékenységek/ élmények születhessenek.

   

Az elmúlt években a különleges bánásmódot igénylő kisgyermekek speciális ellátása (nevelés, gondozás, a pedagógiai szakszolgálat közreműködésével korai fejlesztés, gyermekvédelem) hangsúlyos szerepet kapott intézményünkben. Ezen belül fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az 2016/17-es nevelési évtől részleges integrációban tudjuk fogadni az SNI-s gyermekeket.

   

Alapellátáson túli, a családi nevelést támogató szolgáltatások közül jelenleg időszakos gyermekfelügyelet működik bölcsődénkben, mely igen népszerű a családok körében. Ennek keretein belül olyan gyermekeket fogadunk, akiknek szülei elfoglaltságuk idejére, néhány órára kérik a gyermekük felügyeletét. Ellátásuk üres bölcsődei férőhelyeken biztosított, s a bölcsődei alapellátásban részesülő gyermekekével valójában megegyezik.

   

Összességében derűs, támogató légkör kialakításával és nyitott, ember- és értékközpontú hozzáállással várjuk a hozzánk érkező gyermekeket és családjaikat!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA