Ismertető

   

   

A BÖLCSŐDE BEMUTATÁSA

  

Bölcsődénk a Sas-hegy oldalában, a Budai Sashegy Természetvédelmi Terület szomszédságában helyezkedik el. Megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel: 108-as, 139-es, 140-es, 142-es autóbusszal és autóval egyaránt. Fekvése és a közúti forgalomtól való viszonylagos távolsága következtében lehetőség van a gyermekek számára a mindennapos friss levegőn való tartózkodásra.

   

Az épület háromszintes, szintenként egy-egy gondozási egység működik, összesen 76 kisgyermek nevelését, gondozását tudjuk biztosítani. Az emeleteken működő, kis létszámú csoportok családias hangulatot teremtenek.

   

A felújított, világos, tágas csoportszobáinkban a gyermekek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő, színes játékkészlettel biztosítjuk a nyugodt, szabad játék lehetőségét. A kisgyermeknevelők kreativitásának, ötletes és változatos eszköztárának köszönhetően lehetőség van alkotó tevékenységekre, az anyagok, technikák megismerésére (festés, gyurmázás, ragasztás papírtépés és gyűrés, nyomdázás), melynek során természetes anyagokat alkalmazunk.

   

  

A  megújult játszókertünk kialakítása, burkolata, játékkészlete, minden szempontból megfelel az Európai Uniós előírásoknak. Gyeptégla és öntött gumi burkolatán nagymértékben csökkent a sérüléssel járó balesetek kockázata. A színes telepített játékok változatos mozgás- és játéktevékenységre adnak lehetőséget: homokozó, kerékhinta, csúszdaház stb. A nyári melegben párakapuk hoznak enyhülést, felfrissülést a gyermekek számára.

    

Bölcsődénkben 2018 decemberében elkészült a sószoba. A fény- és hangterápiával rendelkező barlang falait sótéglák borítják. A talajt borító sóhomok, lehetőséget ad a változatos játéktevékenységre, mialatt a gyermekek szervezetének ellenálló képessége erősödik. A só az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő, belélegzésével a légzőszervekre jótékony hatást gyakorol. A bölcsődénkbe járó gyermekek napirendbe ágyazottan látogatják az egészségük védelmét szolgáló terápiás sóbarlangot.

   

  

Szakmai Programunk egyik kiemelt célkitűzése a nevelési és gondozási feladatok magas szakmai színvonalának biztosítása, amely a bölcsődei kisgyermekellátás valamennyi területére vonatkozik. A Mesevár Bölcsődébe felvételt nyert gyermekek kéthetes, szülővel történő, fokozatos beszoktatással kezdik meg közösségi életüket. Felelősen, tapintatosan, sok türelemmel segítjük szocializációjukat annak tudatában, hogy a személyiségfejlődés meghatározó korszakában kerülnek hozzánk.

     

Elkötelezett hívei vagyunk környezetünk védelmének, hisszük, hogy környezettudatos felnőtté csak környezettudatos gyermek válhat.

   

Kisgyermeknevelőink példamutatásukkal, kreativitásukkal követendő mintát nyújtanak és teszik színesebbé, vidámabbá az intézményünk mindennapjait. Gondosan felépített programjaink több területet felölelve alakítják értékrendünket, környezethez való viszonyunkat.

   

  

A természeti erőforrásainkkal való takarékosság, a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, az újrahasznosítás fontosságát már kora gyermekkorban tudatosítjuk. A környezetvédelmi jeles napok keretében programokat szervezünk a gyermekek és a családok számára.

   

ZÖLD ÜNNEPEK:

  

  • a Víz Világnapja – március 22.
  • a Föld Napja – április 22.
  • Madarak és Fák Napja – május 10.
  • Környezetvédelmi Világnap – június 5.
  • Állatok Világnapja – október 5.

Minden tavasszal együtt „virágosítjuk” a bölcsődét a családokkal. Az évről évre növekvő kiskertben a gyermekek is gondozhatják a közösen ültetett konyhakerti és fűszernövényeket, valamint az almafát. Részt vesznek a szüretben, megkóstolhatják a termést. Belső környezetünket természetes anyagokból készült dekorációval díszítjük, szépítjük. A „műanyag” világban folyamatosan gondoskodunk a bútorok, a játékok, a játéktárolók természetes anyagú helyettesítéséről.

   

  

A családokkal való, kölcsönös bizalomra épülő jó kapcsolat meghatározó feltétele a bölcsőde minőségi működésének. Szabadidős programjaink, az élmények együttes átélése segítik és erősítik ezt a kapcsolatot. A nevelési-gondozási év során számos lehetőség adódik családi napok szervezésére.

Az őszi időszakban tökfaragás, töklámpás készítése, Márton-napi mulatság és vásár. A téli ünnepkör programjai: Mikulás várás, adventi készülődés az ünnepekre hangolódva, karácsony ünnepe. Tavasz közeledtével télűző farsangi mulatság, fánkevő verseny, húsvéti készülődés, nyuszi várás, húsvéti tojások felkutatása a kertben. Májusban Anyák napi és gyermeknapi programok.

   

A nevelési-gondozási év zárásaként búcsúzunk az óvodába menő gyermekektől. Célunk, hogy példamutató nevelői magatartásunkkal, szakmai tudásunkkal, biztonságos és a megismerő tevékenységet támogató környezet kialakításával megteremtsük a gyermekek számára a fejlődésükhöz ideális feltételeket.

   

Bölcsődénk a mai kor igényeit figyelembe véve a kisgyermekes családok támogatására különös hangsúlyt fektet. Ebből adódóan prioritást élvez a szülői kompetenciát erősítő programok szervezése. A nyitott, családias, jó hangulatú bölcsődei légkörben nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is jól érzik magukat.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA