Szolgáltatások

TÁJÉKOZTATÓ A BÖLCSŐDÉINKBEN ELÉRHETŐ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

  

IDŐSZAKOS GYERMEKFELÜGYELET

  

Az Újbudai Bölcsődei Intézmények önként vállalt feladatként a gyermekek szocializációja, és a szülők támogatása céljából időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást biztosít. A kerületben lévő 9 bölcsődéjében időszakosan 3-4 kisgyermek fogadására van lehetőség.

  

A szülő elfoglaltságának idejére, néhány órára kérheti gyermeke felügyeletét a bölcsődéink nyitvatartási ideje alatt. Az időszakosan gondozott kisgyermekeket az adott napon a bölcsődei csoport üres férőhelyére tudjuk fogadni.

  

Az Újbudai Napsugár Bölcsődében 2016 szeptemberétől külön felügyeleti csoport működik napi 7 fő kisgyermek számára, itt délelőtt 900 órától, délután 1600 óráig tudjuk a szolgáltatást biztosítani. Az időszakos gyermekfelügyelet alkalmával szakképzett kisgyermeknevelők nevelik- és gondozzák a kisgyermekeket.

 

Az időszakos gyermekfelügyelet térítési díj ellenében vehető igénybe, melyet az 52/2017. (XII. 21.) XI.ÖK rendelet szabályoz.

 

A szülő által fizetendő térítési díj 500 Ft/fő/óra, az étkezés díja 620 Ft/nap.

  

A szolgáltatás igénybe vételével kapcsolatban érdeklődni az intézményvezetőnél vagy a tagbölcsődevezetőknél lehet.

   

   

SÓBARLANGOK

  

A kisgyermekeknek az alábbi tagintézményeinkben van lehetőség sóbarlang használatára:

  

 • Újbudai Bóbita Bölcsőde
 • Újbudai Dúdoló Bölcsőde
 • Újbudai Kuckó Bölcsőde
 • Újbudai Mesevár Bölcsőde
 • Újbudai Napsugár Bölcsőde
 • Újbudai Szemünk Fénye Központi Bölcsőde

  

 A sószobák kialakítása Újbuda Önkormányzatának anyagi támogatásával jött létre.

  

  

 

A Salzberger sóbarlang Holt-tengeri só és kősó felhasználásával, egy vadonatúj technológiával természetes gyógymódot kínál az egészség védelmére, különböző betegségek megelőzésére és bizonyos betegségcsoportok rehabilitációjára. A barlangban különleges, rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik és az ásványi anyagokkal telített állandó hőmérsékletű levegő az egészségre előnyös negatív töltéssel bír. A só a szervezet számára fontos kémiai elemeket, jódot, káliumot, magnéziumot, kalciumot, szelént és számos más hasznos anyagot tartalmaz. Az állandóan párolgó és újra lecsapódó só negatív iontöltést hoz létre, amely a szervezetet károsító pozitív töltéseket közömbösíti, a szervezet egyensúlyát helyreállítja.

   

Holt-tengeri só

A természetben megtalálható legnagyobb mennyiségű só nem más, mint a tengervíz. Ebből lepárlással nyerik ki a sót, melyet tisztító eljárások után hoznak forgalomba. Izrael és Jordánia határán a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger a természet egyedülálló kincse. Kiemelkedő gyógyító hatásáról és igen tömény, közel 30%-os sótartalmáról ismert Holt-tengeri só a homeopathia és egyre inkább az orvostudomány egyes ágainak is felkapottá vált eszköze lett.

  

Kősó és kristálysó

A természet védettebb helyein a föld mélyében rejlő só. Száraz éghajlatú meleg területek elzáródó tenger öbleiben és a szárazföld nagy beltavaiban keletkezik. Ilyen sóbarlangok találhatók a természetben Wieliczka és Parajd helységben, mely régóta szanatóriumként funkcionál.

   

  

  

Mire jó a sóbarlang? Egészségügyi javallatok.

  

1. Asthma bronchiale: A hörgőknek külső vagy belső hatásra létrejövő görcsös összehúzódása, fokozott nyáktermelése, melynek következtében rohamokban jelentkező nehézlégzés alakul ki, hosszú távon az élet minőségét, a szervezet ellenálló képességét rombolja.

  

2. Krónikus hurutos orr-, torok-, és gégegyulladás: A felső légutak krónikus gyulladásainak jellemző tünete a folyamatosan fennálló gennyes orrfolyás, orrdugulás, fejfájás és szaglásromlás.

  

3. Krónikus arcüreg-gyulladás: Legjellemzőbb tünete a tompa fejfájás, orrdugulás, fokozott váladékozás. A nyálkahártya túlburjánzása végül orrpolyp kialakulásához vezet, vagy fordítva allergia okozta orrpolyp tartja fenn a gyulladást.

  

4. Porártalom (pneumoconiosis): A tüdőben por, szénszemcsék rakódnak le. Súlyos formája a homok által okozott szilikózis, mely irreverzibilis tüdőelváltozást okozva végül szív-és légzési elégtelenséghez vezet.

  

5. Különféle típusú allergiák, túlérzékenység: Hazánkban népbetegség. Tipikus példája a szénanátha. Szezonális vagy egész évben fennálló vizes orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, szemtünetek jellemzik. Leggyakoribb okozója a házipor, poratka, különböző fűfélék pollenjei, valamint a parlagfű.

    

6. Prevenció, immunerősítés céljából.

     

    

Használati gyakorisága:

  

Az orvosok 0-3 éves kor között heti egy-két alkalommal 20-20 percet javasolnak. Felnőtteknek is heti 2 alkalmat, de alkalmanként fél órát szoktak ajánlani.

  

Mind a három bölcsődében a gyermekek napirendbe ágyazva látogatják meg a saját kisgyermeknevelőikkel hetente két alkalommal a sóbarlangot. Miközben aktívan játszanak, a légzőrendszerük erősödik, gyógyulás aktiválódik, az immunrendszer erősödik.

A sóbarlang használata a bölcsődébe járó gyermekek és szüleik számára díjmentesen vehető igénybe. Előzetes igénybejelentés szükséges!

  

  

A sószoba használatának feltételei:

  

Minden esetben írásos szülői beleegyezést igényel, hogy a kisgyermek a kisgyermeknevelő felügyeletében igénybe vegye a sóbarlang használatát!

  

 1. A szennyeződés elkerülése érdekében a sóbarlangban a lábzsák használata kötelező, melyet az intézmény biztosít. Kisgyermekek számára „sóbarlang zokni” használata javasolt.
 2. A sóbarlang használata után a folyadékpótlás ajánlott.
 3. A gyerekek ruházatát a kb. 20°-220 C fok hőmérsékletű helyiségnek megfelelően kell kiválasztani!
 4. A só szembe ne kerüljön, sós kézzel a gyermek a szeméhez ne nyúljon!
 5. A só szembe kerülése esetén gyakori pislogással a só gyorsan feloldódik, langyos tiszta vizes szemöblítés szükséges lehet.
 6. Sót a szobából kihozni tilos!
 7. A sószobában tilos az étel és ital fogyasztás!
 8. 14 év alatti gyermek egyedül nem tartózkodhat a sóbarlangban!

  

JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK!

    

JÁTSZÓCSOPORT

    

Kedves Szülők!

     

A 2018/19-es nevelési évben került megnyitásra játszócsoportunk a Fonyód utcában található Újbudai Bóbita Bölcsődében. Az épületen belül történt átépítéssel készült el egy szép és megfelelő méretű csoportszoba, átadó és fürdőszoba.

  

Albertfalván sok kisgyermekes család él, és a közeljövőben, az új lakások átadásával, még több család költözik majd ide. Számukra nyújthat nagy segítséget a délelőtti játszócsoport működése, ahol gyermekükkel együtt tölthetik a foglalkozásokat. Itt szakképzett, diplomás kisgyermeknevelők tudnak segíteni az Önöket érintő nevelési-gondozási kérdések megoldásában. Ötletekkel, és együtt kivitelezett, saját készítésű játékokkal tudják színesíteni az otthoni készletet. Nagyon fontos szempont az is, hogy a gyermekükkel közösen elkészített játék sokkal nagyobb örömet tud adni, mint a készen vett.

   

A közös játéklehetőségen túl, a beszoktatás, ismerkedés után gyermekfelügyeletre is van lehetőség, mely időszakban a kisgyermeknevelők átvállalják a gyermek teljes gondozását-nevelését. Igény esetén étkezést is tudunk biztosítani a jelenlévő gyermekek számára.

    

A szolgáltatás díjai
Játszócsoport  

2000 Ft/nap

Gyermekfelügyelet 500 Ft/megkezdett óra
Étkezés 620 Ft/nap

    

  Szeretettel várjuk Önöket!

   

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA